Ο Γάμος Του Καλύτερού Μου Φίλου

γΑ
Γάμος αλά ελληνικά
12 Ιανουαρίου 2017
1
Ο γάμος της χρονιάς
12 Ιανουαρίου 2017

Ο Γάμος Του Καλύτερού Μου Φίλου

1
«Ο Γάμος του καλύτερού μου φίλου» είναι αμερικανική αισθηματική κωμωδία, παραγωγής 1997, σε σκηνοθεσία Πι Τζέι Χόγκαν.
ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Τζούλιαν Πότερ, μια 27χρονη κριτικός φαγητού από τη Νέα Υόρκη, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον κολλητό της φίλο Μάικλ Ο’ Νιλ. Στο κολέγιο, οι δύο φίλοι είχαν κάνει συμφωνία ότι αν κανένας τους μέχρι τα 28 τους χρόνια δεν είχε παντρευτεί, θα παντρεύονταν μεταξύ τους. Τέσσερις ημέρες πριν κλείσει τα 28, ο Μάικλ της λέει ότι πρόκειται να παντρευτεί την Κίμπερλυ Γουάλας, μια 20χρονη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Σικάγο,

προέρχεται από πλούσια οικογένεια.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τότε η Τζούλιαν θυμώνει που ο Μάικλ θα παντρευτεί κάποια που δεν του ταιριάζει και που ξέρει τόσο λίγο καιρό. Αντιλαμβάνεται ότι είναι ερωτευμένη με τον Μάικλ και κατευθύνεται προς το Σικάγο για να σαμποτάρει το γάμο. Μόλις φτάνει γνωρίζει την Κίμπερλυ, που της ζητά να γίνει παράνυμφος.

Η Τζούλιαν χωρίς να το θέλει δέχεται και αρχίζει τις μηχανοραφίες. Πρώτη κίνηση είναι πάει με το ζεύγος σε μπαρ καραόκε αφού πρώτα ανακάλυψε ότι η Κίμπερλυ είναι φρικτή τραγουδίστρια.Δεύτερη κίνηση είναι να πείσει την Κίμπερλυ ότι ο Μάικλ δεν είναι χαρούμενος πραγματικά με την δουλειά του και πως θα μπορούσε να τον πείσει με τρόπο να πάει να εργαστεί στην εταιρία του πατέρα της, πράγμα που ο Μάικλ της έχει αποκλείσει βέβαια και είναι δεδομένο πως θα τον εξοργίσει.

Η Τζούλιαν όμως πείθει την Κίμπερλυ να του το προτείνει στο τραπέζι που τρώνε το βράδυ οι 3 τους και εκείνος όντως θυμώνει γιατί δεν θέλει να παρατήσει τη δουλειά του και να πάει στον πεθερό του για να εργαστεί. Η Κίμπερλυ ζητά ταπεινά συγγνώμη που του το πρότεινε και τα βρίσκουν μπροστά στη Τζούλιαν, που βλέπει και αυτό το σχέδιο να ναυαγεί. Το επόμενο πρωί καταφθάνει στο ξενοδοχείο ο Τζώρτζ, ο κολλητός και εκδότης της Τζούλιαν τα τελευταία χρόνια.

Η Τζούλιαν ζητά από τον γκέι φίλο της Τζορτζ να παραστήσει ότι είναι αρραβωνιασμένοι, ελπίζοντας να κάνει τον Μάικλ να ζηλέψει. Ο Τζώρτζ, πληθωρικός και τρελός, παριστάνει τον αρραβωνιαστικό της Τζούλιαν μπροστά σε όλους του συγγενείς της Κίμπερλυ και στον Μάικλ και ενώ τρώνε λέει ένα φανταστικό σενάριο , ότι γνώρισε και ερωτεύτηκε την Τζούλιαν σε μια ψυχιατρική κλινική και ύστερα της αφιερώνει και το τραγούδι I SAY A LITTLE PRAY FOR YOU μαζί με όλη την οικογένεια να τραγουδάει. Όταν η Τζούλιαν τον πηγαίνει στο αεροδρόμιο να φύγει, είναι νευριασμένη αλλά τον ρωτά τι πρέπει να κάνει με τον Μάικλ. Ο Τζώρτζ την συμβουλεύει να του πει πως τον αγαπάει και εκείνη ρωτάει πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσει ο Μάικλ.

Ο Τζώρτζ της απαντάει ότι θα διαλέξει την Κίμπερλυ και η Τζούλιαν θα κάνει αυτό για το οποίο πήγε από την αρχή… Επιστρέφοντας στο αμάξι με τον Μάικλ, του ομολογεί πως ο Τζώρτζ δεν είναι αρραβωνιαστικός της αλλά τα είχαν παλιά και δεν μπορεί να αποδεχτεί πως χώρισαν και πως κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον άντρα – πρότυπο για εκείνη, τον ίδιο τον Μάικλ. Εκείνος παράλληλα της ομολογεί πως ζήλεψε όταν του είπε η Τζούλιαν πως θα παντρευόταν τον Τζώρτζ και της ζητά να πάνε βόλτα. Σε ένα μικρό καραβάκι, οι δύο φίλοι λένε πως ίσως να είναι η τελευταία φορά που μένουν μόνοι και ο Μάικλ τραγουδάει στην Τζούλιαν το αγαπημένο τους κομμάτι ενώ χορεύουν αγκαλιασμένοι.

Η Τζουλιαν, κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να χωρίσει το ζευγάρι, πηγαίνει στην εταιρία του πατέρα της Κίμπερλυ και γράφει ένα e-mail, από το προσωπικό e-mail του πρώτου, ο οποίος ζητάει δήθεν από τον εργοδότη του Μαικλ να τον αποδεσμεύσει από την θέση που εργάζεται για να εργαστεί στην δική του εταιρία, σαν παράκληση του ίδιου και της Κίμπερλυ. Η Τζούλιαν δεν το στέλνει και το αποθηκεύει στα πρόχειρα ενώ παράλληλα δοκιμάζει τη βέρα του γάμου.

3

Φεύγει από το γραφείο αλλά την ίδια στιγμή ο πεθερός του Μάικλ ζητά από τη γραμματέα του να στείλει όλα τα e-mail που υπάρχουν στα πρόχειρα. Η Τζούλιαν παλεύει να μπει στα γραφεία με τον Μάικλ το βράδυ αλλά δεν τα καταφέρνει ενώ ο Μάικλ της λέει πως αν είναι τόσο σημαντικό αυτό που θέλει να κάνει θα βρουν τρόπο να μπουν. Κι ενώ γυρνούν στο ξενοδοχείο, ο Μάικλ λαμβάνει στην αλληλογραφία του απάντηση από τον εργοδότη του που του μεταφέρει το e-mail που έφτασε σε εκείνον και τον προειδοποιεί για το τι γυναίκα πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος λέει στην Τζούλιαν να φύγει και εκείνη κάθεται έξω από την πόρτα του δωματίου του περιμένοντας. Μετά από λίγο βγαίνει ο Μάικλ και της ανακοινώνει ότι χώρισε με την Κίμπερλυ, αφού εκείνη δεν ήξερε τίποτα για το e-mail και αρνήθηκε τα πάντα. Έπειτα λέει στη Τζούλιαν να τον αφήσει μόνο του και πως ίσως φύγουν μαζί για κάποιο διάστημα.

Στο πρωινό του γάμου,όλα δείχνουν τελικά να μην έχουν ακυρωθεί. Η Τζούλιαν πηγαίνει στον χώρο των ετοιμασιών και βρίσκει τον Μάικλ, ο οποίος της λέει ότι η Κίμπερλυ δεν ακύρωσε τίποτα αλλά εκείνος έχει αποφασίσει να μην παντρευτεί. Παρ’ όλα αυτά ζητάει από την Τζούλιαν να δει αν η Κίμπερλυ είναι καλά. Εκείνη μιλάει με την Κίμπερλυ και της εξηγεί πως ο Μάικλ ίσως μετάνιωσε για το γάμο και θέλει κάτι διαφορετικό. Εκείνη όμως επιμένει να το προσπαθήσουν και στέλνει τη Τζούλιαν να κάνει μια τελευταία προσπάθεια να τον μεταπείσει , κάτι που τελικά γίνεται και ο Μάικλ ανακοινώνει στη Τζούλιαν ότι θα παντρευτεί.

Εκείνη το λέει στην Κίμπερλυ και αυτή πέφτει στην αγκαλιά της. Ύστερα από λίγο,η Τζούλιαν ομολογεί την αγάπη της στον Μάικλ, ζητώντας του να παντρευτεί αυτήν και τον φιλάει. Η Κίμπερλυ τους βλέπει και αρχίζει να τρέχει. Ο Μάικλ αρχίζει να την κυνηγά και η Τζούλιαν να τρέχει πίσω από τον Μάικλ.Σταματούν στον σταθμό του τρένου , όπου η Τζούλιαν βρίσκει τελικά τον Μάικλ μόνο του, χωρίς να χει βρει την Κίμπερλυ και τον παρηγορεί ενώ παράλληλα του ομολογεί όλο το σχέδιο με το e-mail που έστησε για να χωρίσει το ζευγάρι.

Ο Μάικλ μένει άφωνος αλλά παράλληλα εκτιμάει πόσο τον αγαπάει τελικά η καλύτερη του φίλη. Χωρίζονται για να βρουν την Κίμπερλυ και η Τζούλιαν μαθαίνει από την ξαδέρφη της Κίμπερλυ ότι την είδαν σε ένα στάδιο. Πηγαίνει στις τουαλέτες όπου και την βρίσκει να κλαίει, η Κίμπερλυ βγαίνει από το μπάνιο και μπροστά σε πολλές γυναίκες που παρακολουθούν τον καυγά λέει στη Τζούλιαν ότι είναι διπρόσωπη και δεν θα της χαρίσει τον άντρα που αγαπάει. Η Τζούλιαν παραδέχεται ότι θέλησε να τον κλέψει και έκανε πολλά άσχημα πράγματα αλλά έχασε και θα θελε πολύ να συνοδεύσει την Κίμπερλυ στην εκκλησία και να παντρευτεί με τον καλύτερό της φίλο. Αγκαλιάζονται και ο γάμος γίνεται με την Τζούλιαν πρώτη παράνυμφο.

Στο πάρτι μετά το γάμο, η Τζούλιαν βγάζει ένα μικρό λόγο για το ζευγάρι και λέει πως είχε ένα παράξενο όνειρο, όπου κάποιος παρανοϊκός θέλησε να χωρίσει το ζευγάρι αλλά μετά ξύπνησε και κατάλαβε πως ο κόσμος είναι όπως θα έπρεπε και ο καλύτερός της φίλος παντρεύτηκε την καλύτερη γυναίκα. Στη συνέχεια τους χαρίζει το αγαπημένο τραγούδι που είχε με τον Μάικλ παλιά. Το ζευγάρι αποχωρεί και η Τζούλιαν κυνηγάει να χαιρετίσει τον Μάικλ ενώ τελικά ο ίδιος την προλαβαίνει και την αγκαλιάζει.

Στο τέλος η Τζούλιαν κάθεται μόνη στο τραπέζι του γάμου και τηλεφωνεί ο φίλος της Τζώρτζ που της περιγράφει τι κάνει η Τζούλιαν την ώρα που του μιλάει και την κατευθύνει ώσπου τον βρίσκει μέσα στο πλήθος και εκείνος την παίρνει να χορέψουν παρηγορώντας την ότι όλα θα πάνε καλά.

4

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Τζούλια Ρόμπερτς, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Κάμερον Ντίαζ και Ρούπερτ Έβερετ.

Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 20 Ιουνίου 1997

Σκηνοθέτης: PJ Hogan

Σύνθεση μουσικής: Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ

Υποψηφιότητες: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου σε μουσική ή κωμική ταινία.

Βραβεία: Βραβείο People’s Choice Καλύτερης ηθοποιού στον κινηματογράφο

IRIDA HALL

Εκφράστε αυτό που νιώθετε με μια γιορτή.
Καραϊσκάκη 3, Χαϊδάρι, 124 61

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-581 2682

info@iridahall.gr

 

Αφήστε μια απάντηση